XXI Jornada de la SCATERM
«La implantació i la difusió de la terminologia en llengua catalana. Laboratori d’idees»
23 de maig de 2024
Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona
Celebrada el 23 de maig de 2024 a la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona, la Jornada va abordar la implantació i difusió de la terminologia en català mitjançant un innovador format col·laboratiu. Amb 44 participants, incloent-hi representants de diverses institucions i professionals, la jornada va fomentar la reflexió en grups de treball dinamitzats. L’objectiu principal era identificar dificultats i explorar estratègies per a la consolidació de la terminologia catalana en diversos àmbits. La primera sessió es va centrar en l’anàlisi DAFO, on es van discutir fortaleses, oportunitats, debilitats i amenaces, amb l’ús de notes adhesives per plasmar idees. La segona sessió, basada en la metodologia MoSCoW, va prioritzar solucions als reptes identificats, classificant-les en accions essencials, recomanables, opcionals i a evitar. En la sessió final, els grups van compartir conclusions en un debat obert, destacant les propostes més rellevants. La jornada es va tancar agraint la participació i destacant la creació d’un document final amb les aportacions recollides, que es compartirà amb els assistents. Aquesta trobada, concebuda com un “laboratori d’idees”, busca reforçar l’ús de la terminologia catalana i fomentar la seva difusió en àmbits especialitzats.
Podeu llegir la Crònica de la XXI Jornada de la SCATERM en aquest enllaç.
Participació en les XX Jornada de REALITER i la XXIII Jornada AETER
Els dies 24 i 25 d’octubre, Imma Sas, vocal de publicacions de la Junta va assistir a les Jornades científiques «Terminologia i valorització del territori: entre la tradició i la innovació», que van tenir lloc a San Millán de la Cogolla.
Podeu trobar més informació en aquest enllaç.
Premis
S’ha concedit el Premi de la Societat Catalana de Terminologia a La terminologia catalana dels incendis forestals. Recerca, anàlisi i proposta de diccionari especialitzat català-castellà-anglès, d’Adriana Gil Puig. El premi inclou una dotació de 600 € i la publicació electrònica del treball dins de la col·lecció Eines de terminologia. També s’ha concedit un accèssit sense dotació econòmica a les obres La neologia de l’habitatge en llengua catalana: sostenibilitat i digitalització del sector, de Júlia Moyà Cartañà, i La construcció del significat terminològic a partir de definicions evolutives: estudi de casos, de Ludovic Jacques François Masson.
Publicacions
Núm. 10 de la Col·lecció Memòries. L’obra recull les intervencions dels ponents de la XIX Jornada: «La terminologia a peu de carrer. Reptes després de quaranta anys de normalització lingüística», que es va celebrar el 26 de maig de 2022.
Revista Terminàlia: números 29 i 30, amb dossiers dedicats al vocabulari dels jocs i les joguines, i accions de dinamització terminològica.
Línies d’actuació que es proposen per a l’any 2025
Pel que fa a les activitats, organitzar i celebrar la XXII Jornada de la SCATERM. Participar en les activitats i assemblees d’altres associacions terminològiques de les quals en som sòcies, com AETER, RITerm i AET.
Quant a publicacions esperem publicar la tesi guardonada amb el Premi de la Societat Catalana de Terminologia del 2022 («Eines de Terminologia», 4), i el volum amb els textos de la XX Jornada de la SCATERM («Memòries de la Societat Catalana de Terminologia», 11) que atès que no ha entrat dins de la planificació del Servei editorial per al 2025, hem iniciat el procediment perquè aquesta obra passi a ser editada externament.
Pel que fa a les revistes, publicar els números 31 i 32 de Terminàlia.
Notícies relacionades
Adriana Gil Puig guanya el Premi de la Societat Catalana de Terminologia
Diagnòstic col·laboratiu i estratègies de dinamització sorgides en la Jornada XXI