El 29 de maig de 2008 l’ACATERM va celebrar la seva sisena jornada a Barcelona, a la seu de l’Institut d’Estudis Catalans. Aquesta vegada l’acte va girar a l’entorn de la gastronomia i l’enologia, i es va dur a terme a l’antiga cuina de l’edifici. Va constar d’una conferència sobre l’aspecte jurídic de les marques geogràfiques de garantia i d’una taula rodona sobre la terminologia del menjar i del beure.

El doctor Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica de l’IEC, va introduir la jornada donant la benvinguda a l’ACATERM com a societat filial, ja que el dia anterior el ple de l’IEC n’acabava d’aprovar formalment l’admissió. Seguidament, el doctor Jaume Pellisé, professor de la Facultat de Dret de la Universitat de Barcelona, va oferir la conferència «Denominacions d’origen, indicacions geogràfiques i altres signes vinculats al territori». Finalment va haver-hi la taula rodona «A l’entorn de la terminologia del menjar i del beure» que, un cop fetes les puntualitzacions inicials, va donar lloc a un animat col•loqui entre tots els assistents. La taula rodona tenia una composició mixta d’experts i lingüistes. Joan Maria Romaní, autor del Diccionari del vi i del beure, va resumir breument quins treballs lexicogràfics hi havia en català. Josep Ribas, membre de la denominació d’origen Penedès i professor de la Facultat d’Enologia de la Universitat Rovira i Virgili, va exposar els diferents orígens de la terminologia del tast i l’ús que se’n fa segons els registres comunicatius. Glòria Torra, coordinadora del Servei d’Assessorament Lingüístic de Programes de TV3, va parlar de l’assessorament lingüístic en els programes de cuina. Marta Sabater, tècnica del TERMCAT, va explicar el procés de treball amb els termes gastronòmics i les seves particularitats. Oriol Rovira, cuiner d’Els Casals —restaurant amb una estrella Michelin—, va parlar en últim lloc des del punt de vista del professional del ram.

Lluc Potrony