Què Cal Saber? [Barcelona: Institut d’Estudis Catalans. Societat Catalana de Biologia] (novembre 1984 – ). També disponible en línia a: <https://scb.iec.cat/saber.htm> [Consulta: 9 febrer 2009].

La Societat Catalana de Biologia, filial de l’Institut d’Estudis Catalans, està d’enhorabona perquè ha aconseguit arribar al número 200 del seu full volander de divulgació terminològica que porta per títol Què Cal Saber?

Aquest exemplar porta data del mes de desembre del 2007, per bé que no ha sortit publicat fins al mes de febrer del 2009, juntament amb la resta dels números corresponents al curs 2007-2008 i el primer número del curs 2008-2009.

Què Cal Saber? és una publicació periòdica de difusió mensual entre els mesos d’octubre i juny de cada curs acadèmic. Fou creada per a «donar a conèixer uns termes, regles o models que, si bé són molt ben establerts en la llengua catalana, sovint veiem o sentim ignorats en els àmbits professionals de la nostra vida quotidiana: classes, conferències, notes, avisos, resums, tesis…», i s’adreça especialment als especialistes i als estudiants de totes les disciplines relacionades amb les ciències de la vida.

El fet que sigui una publicació en doble format —en paper i en suport digital— la fa doblement útil, ja que, si es rep per correu postal com a soci de la SCB, és molt ràpida i amena de llegir, i si hom l’ha perduda o no la rep per correu postal, hi pot accedir sempre que vulgui des del lloc web de la Societat.

La qualitat de la informació que contenen aquestes fitxes lexicogràfiques, elaborades per membres i col·laboradors de la SCB, és garantida triplement per la col·laboració del TERMCAT i del Servei de Correcció Lingüística de l’Institut d’Estudis Catalans, la qual cosa la fa una publicació ben fiable i interessant terminològicament.

A més, l’existència d’un índex terminològic en línia que s’actualitza a mesura que van apareixent els números (https://scb.iec.cat/INDEXQCS2.HTM), facilita enormement la consulta dels termes que han estat objecte de comentari.

D’altra banda, els primers cent números van ser revisats lingüísticament i terminològica l’any 1996 per Rosa Colomer, del TERMCAT, i Remei Margalef i Pelejà i Josep M. Mestres, de l’aleshores anomenat Servei de Correcció de l’Institut d’Estudis Catalans, i foren publicats conjuntament en paper el mateix any en un únic volum amb un índex alfabètic per a facilitar la consulta de l’obra. Malauradament, aquesta està exhaurida de fa temps; caldria que es digitalitzés perquè es pogués posar a l’abast de totes les persones interessades.

Josep M. Mestres