Demà finalitza el mandat de la Junta Directiva de la Societat Catalana de Terminologia (SCATERM). Aquesta junta, que és la desena que té l’entitat, es va constituir el juny del 2020 en una assemblea general en línia a causa de la pandèmia de covid.

Ara, quan falta tan poc per acabar el mandat, és moment de fer balanç. Al llarg d’aquests quatre anys, la Junta s’ha reunit mensualment per avançar en les diverses línies de treball de l’entitat. Així, s’han organitzat quatre jornades:

Quant als premis, en aquests quatre anys s’han convocat dues edicions del Premi de la Societat Catalana de Terminologia en el marc dels Premis Sant Jordi de l’Institut d’Estudis Catalans. En la del 2022, el treball premiat fou la tesi doctoral La terminologia en els textos mèdics per a pacients: el cas d’una comunitat virtual de dones amb càncer de mama, de Laia Vidal (l’autora n’ha preparat una versió adaptada del text, que es publicarà dins la col·lecció «Eines de Terminologia»). En la del 2024, el treball guardonat ha estat la tesi doctoral La terminologia catalana dels incendis forestals. Recerca, anàlisi i proposta de diccionari especialitzat català-castellà-anglès, d’Adriana Gil Puig, i també s’han concedit dos accèssits als treballs La neologia de l’habitatge en llengua catalana: sostenibilitat i digitalització del sector, de Júlia Moyà Cartañà, i La construcció del significat terminològic a partir de definicions evolutives: estudi de casos, de Ludovic Jacques François Masson.

Pel que fa a les publicacions, s’han editat tres números de la col·lecció «Memòries de la Societat Catalana de Terminologia», que aplega els textos derivats de les activitats de la SCATERM: Viquipèdia i terminologia (2021), Terminologia i societat: recursos terminològics i escenaris comunicatius (2022) i Terminologia per normalitzar la llengua (2024). Dins de la col·lecció «Eines de Terminologia» s’han publicat els treballs guardonats ex aequo amb el Premi de la SCATERM 2020: La neologia de ciberseguretat en la llengua catalana (2021), de Meritxell Morte Sánchez, i Adaptació del ‘Diccionari casteller’ del TERMCAT al públic infantil (2021), de Mariona Arnau Garcia. D’altra banda, també s’han publicat vuit números de la revista Terminàlia.

També s’ha volgut reforçar la presència de la SCATERM a Internet. Per aquest motiu, s’han penjat més notícies al web i, sobretot, s’ha potenciat l’ús del compte de la SCATERM a X per fer difusió de qüestions relacionades amb la llengua i la terminologia.

A més, la SCATERM ha enfortit vincles amb les institucions de les quals és sòcia o membre, com ara l’Associació Espanyola de Terminologia (AETER) o la Xarxa Iberoamericana de Terminologia (RITerm).

 

Junta Directiva de la SCATERM (2020-2024)