+34 932 701 620 scaterm@iec.cat

Els dies 17, 18 i 19 de maig va tenir lloc a Lisboa (Portugal) el Col·loqui Internacional GLAT, coorganitzat pel Grup de Lingüística Aplicada de les Telecomunicacions de L’Escola Nacional Superior de les Telecomunicacions de Brest, l’Institut de Lingüística Teòrica i Computacional (ILTEC) de Lisboa i l’Associació d’Informació Terminològica de Lisboa.

Aquest Col·loqui, que es fa cada dos anys, i que ja s’ha celebrat en edicions anteriors a Barcelona, Bertinoro (Itàlia) i Brest (França), és sobretot un espai de trobada perquè diferents especialistes que treballen en els llenguatges d’especialitat, entre ells els terminòlegs, comparteixin nous plantejaments metodològics, eines o recursos i presentin els seus treballs de recerca, a partir dels quals s’enceten línies de debat amb aportacions de persones de països diferents amb perspectives i interessos diferents.

El tema d’aquesta edició va ser «El multiculturalisme i el paper dels llenguatges d’especialitat». Els conferenciants que hi van participar foren Karen Bennett (Centre d’Estudis Comparativistes de Lisboa) amb la conferència «Discourses of Knowledge: Cultural Disjunctions and Their Implications for the Language Industries», i Yannis Haralambous (Telecom Bretagne, França) amb la conferència «D’Unicode au Web sémantique, les dernières technologies du web au service de la terminologie».

Durant les vuit sessions en què es van dividir els tres dies del Col·loqui es van llegir més de trenta comunicacions en què es van presentar eines per a crear corpus, elaborar ontologies o tesaurus i també aplicacions per a la didàctica de les llengües en un context multilingüe marcat sobretot per la mobilitat internacional a les universitats.

La presència catalana pel que fa a les comunicacions va ser a càrrec de Mercè Lorente i Rosa Estopà, del Grup IULATERM de la UPF, amb la comunicació «Els aspectes semàntics i pragmàtics dels paratermes», i d’Anna Llobet del TERMCAT amb la comunicació «La integració de la terminologia en una societat multicultural. El projecte de Tastets cuina amaziga».

Sílvia Llovera (SCATERM)