XIX Jornada de la SCATERM
«La terminologia a peu de carrer. Reptes després de quaranta anys de normalització lingüística»
26 de maig de 2022
Sala Pere i Joan Coromines de l’IEC i virtual
Crònica de la XIX Jornada de la SCATERM
El dijous 26 de maig es va dur a terme, en format presencial i virtual, la XIX Jornada de la SCATERM, amb el títol «La terminologia a peu de carrer. Reptes després de quaranta anys de normalització lingüística». Com el nom indica, la jornada es proposava, d’una banda, observar quin tipus d’actuacions i activitats vinculades a la difusió de la terminologia havien fet tot un seguit d’entitats i organismes que s’ocupen de la planificació lingüística i, de l’altra, veure amb quines dinàmiques s’ha treballat, quins resultats s’han obtingut i quins nous reptes de futur cal encarar. Amb la voluntat de tenir una visió panoràmica, vam poder comptar amb institucions i participants de tot l’àmbit lingüístic. Ester Bonet, presidenta de la SCATERM, i Nicolau Dols, president de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), van inaugurar l’acte.
Al primer bloc de ponències, moderat per Teresa Tort, hi va participar Immaculada Cerdà, cap de la Unitat de Normalització Lingüística de la Diputació de València; Marta Pujol, cap del Servei de Política Lingüística del Govern d’Andorra, i Alexandra Sans, dinamitzadora del Consorci per a la Normalització Lingüística. Aquest bloc es va centrar en les experiències dutes a terme per aquestes entitats en el món del comerç i la restauració. En les presentacions es va fer palès que tenien molt en compte el context immediat a l’hora d’emprendre les actuacions i de valorar el resultat de la feina feta.
Abans de la pausa, Ester Bonet va exposar el veredicte del Jurat del Premi de la Societat Catalana de Terminologia d’enguany. L’autora de l’obra guanyadora, Laia Vidal Sabanés, va presentar breument la tesi doctoral premiada i titulada La terminologia en els textos mèdics per a pacients: el cas d’una comunitat virtual de dones amb càncer de mama.
Després de la pausa va començar el segon bloc de comunicacions, dedicat a l’àmbit dels esports. Hi va participar Anna Vila, lingüista del Departament d’Assessorament Lingüístic de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA); Natàlia Fuster, assessora de Signewords per a IB3, i Marc Ibern, del Servei Lingüístic de la Unió de Federacions Esportives de Catalunya. En un món ple d’estrangerismes, el repte és adoptar una llengua viva, en què la combinació de la forma catalana i altres formes més populars tingui una pàtina de llengua viva i correcta, i no exempta d’emoció, un element clau en la narració esportiva.
La sessió de la tarda la va ocupar una taula rodona que duia per títol «Impacte de la difusió terminològica i anàlisi de necessitats per al futur», en la qual van participar Xavier Fargas, cap de Comunicació del TERMCAT; Josep Martines, professor de la Universitat d’Alacant i membre de la Secció Filològica de l’IEC, i M. Amor Montané, professora de la Universitat de Barcelona i membre de l’Institut de Lingüística Aplicada. Aquesta taula es va centrar, primordialment, en la difusió lèxica i terminològica, tant des d’un punt de vista més històric —especialitat de Martines— com des d’una òptica més lligada als fenòmens actuals, en què Montané i Fargas van aportar el seu coneixement. Les idees més destacades de la conversa, animada per les múltiples preguntes de la concurrència presencial i virtual, dinamitzada per Francesc Galera, són la gran rellevància que tenen les estratègies de difusió dels termes amb la complicitat dels usuaris especialistes, així com la necessitat imperiosa de disposar d’estudis d’implantació terminològica, que són els que ens poden guiar de manera objectiva a l’hora de saber si un esforç normalitzador té èxit o no.
Per acabar, com a moderadora de la taula, Teresa Tort va fer un resum concís del contingut de la jornada i Ester Bonet va cloure la sessió, va agrair l’assistència al públic i als ponents i va prometre una jornada especial per al 2023, en què se celebrarà la XX Jornada de la SCATERM.
Podeu veure els vídeos de la jornada en aquest enllaç.
Notícies relacionades
Participem a la Jornada de la Scaterm per analitzar els reptes de la difusió terminològica (TERMCAT)