La Cuina lingüística per a químics és un web que els Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona han elaborat amb l’objectiu de contribuir a millorar la qualitat lingüística dels textos científics en català en qualsevol de les branques de la química. És un recurs que ha nascut molt vinculat al Masterquímica —activitat que la Comissió de Dinamització Lingüística organitza a la Facultat de Química des de fa vuit anys per divulgar en català els treballs de laboratori i de recerca dels màsters d’alumnes de la Facultat de Química i en què des de fa tres anys es premien els pòsters més ben valorats, tenint en compte l’estructura, la capacitat de comunicació i la qualitat lingüística.

La Cuina lingüística per a químics és un web que bàsicament conté enllaços, tant a recursos propis (és a dir, elaborats pels Serveis Lingüístics de la UB ) com a pàgines externes (Termcat, IEC, altres universitats, obres de referència de química en català, etc.).

S’organitza en quatre apartats:

•  Utillatge: inclou apunts terminològics bàsics de química i eines per redactar i per cercar informació lingüística, a través del portal Vocabulària.

•  Productes de temporada: és l’apartat en què es recull material per ajudar a preparar una exposició oral, un resum o un pòster, a través del CUB i de l’Argumenta.

•  Receptes senzilles: s’hi pot trobar informació sobre nomenclatura, l’ús de símbols o normativa sobre puntuació, entre d’altres. L es receptes estan redactades en forma de recomanacions o petits comentaris sobre els aspectes que sembla que resulten més dubtosos, o que habitualment s’han de corregir en els textos de química, perquè d’una manera ràpida i senzilla es puguin detectar i millorar.

•  Per a gurmets: inclou enllaços a obres de referència, portals d’interès i altres recursos per aprofundir en qüestions de llengua, etc.

Núria Castells (Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona)